Sunday, November 14, 2010

Tarand teeb libatarandit

Küllap on papa ja pika Tarandi jutud väikese Tarandi surmani ära tüüdanud: meie oleme europarlamenti välja lennanud, aga sina! Istud seal Sirbi peatoimetaja niru palga peal, kaua võib? Aitab jamast, kasva kah meheks ja hakka raha teenima!

Mäletatavasti nõudis Tarand 2009. aastal, et eesti meediajuhid avalikustaksid oma palgad, sest muidu pole aru saada, kelle huve nad teenivad, ning tegi ühtlasi teatavaks oma palganumbri, mis on natuke alla 22 000 kuus miinus maksud (vt Sirp). Võrreldes riigikoguga - rääkimata europarlamendist - ikka täielik vaestemaja, eks. Midagi tuleb presidendi kõnede kirjutamise eest lisaks, aga ilmselt mitte suurusjärkude võrra.

Muidugi on peatsete riigikogu valimiste protestihääled ripakil, aga ma ei ole sugugi kindel, et need Kaarel Tarandile peaksid minema. Esiteks, „Tarandi tegemiseks“ peab tingimata olema parteitu, sest kõik parteid on ennast täis teinud. Sellel pika Tarandi fenomen ju põhineski.

Aga väike Tarand laveerib: roheliste erakonda ei astu, ent kandideerib nende nimekirjas, sest teab, et sõltumatu kandidaadina on riigikokku pääseda väga raske, ja kui nihu läheb, siis jäävad kõik kulud enda kanda. Teiseks, rohelised ei pruugi üldse riigikokku saadagi.

Kolmandaks, ja see on kõige tähtsam: kui Tarand arvab, et ta võib riigikogulasena Sirpi edasi juhtida, siis see ei lähe küll läbi. Mille kuradi pärast peaks talle siis üldse hääle andma, kui ta ei kavatse tööd teha ei riigikogus ega Sirbis, aga palka tahab saada mõlemast? Mõlemad on ju ometi täistöökohad.

Hoolimata lõputust ilkumisest tema keskhariduse üle on Kaarel Tarand Eesti parimaid kolumniste läbi aegade. On aga täiesti mõeldamatu olla korraga riigikogulane, tippkolumnist ja maksumaksja raha eest välja antava kultuuriajalehe peatoimetaja.

2 comments:

  1. Ei ole küll kusagilt lugenud, et kui peaks juhtuma Kaarli sattumine riigikogu liikmeks, peaks ta peatoimetaja ametit edasi. Seni on ta ikka öelnud, et kandideerimise ajal jätkab peatoimetajana.

    ReplyDelete
  2. "Riigikokku kandideerimise ja ajalehe juhtimise ühitamises ta probleemi ei näinud," kirjutab PM (13.11). Tõepoolest, hea tahtmise korral võib lugeda nii, et silmas peetakse kandideerimise aega. Aga taandumisest valituks osutumise korral on juttu alles tänases EPL-is. Kusjuures seda, kas kandideerimise ajaks peaks peatoimetaja kohast loobuma, kavatseb Tarand küsida peaministrilt. Sisetunne on selle koha pealt täitsa vait.

    ReplyDelete