Friday, November 12, 2010

Ei, ei oska. Aga küll minu nõunik oskab!

Eesti Lugemisühing otsustas seoses käimasoleva lugemisaastaga kontrollida lugemis- ja kirjutamisoskust Eesti parlamendiliikmete ja ministrite seas. Selgus, et saja ühest riigikogulasest ei oska ei lugeda ega kirjutada 12, karjuvalt puudulikuks hinnati kahe ministri kirjaoskus.

„Lugesime Postimehest, et Brasiilias pidi parlamenti pääsenud kloun tõendama oma lugemis- ja kirjutamisoskust,“ ütles Eesti Lugemisühingu juht Maili Vesiko-Liinev. „Meil on parlamenti pääsenud hulgaliselt kloune, aga millegipärast ei ole seni kellelgi pähe tulnud nende kirjaoskust kontrollida.“

Liinev tunnistas, et järelekatsumise tulemused ületasid omas kohutavuses tema halvimadki unenäod. Ilmnes, et neli parlamendiliiget tunneb ainult suuri tähti ning kaheksa rahvaesindajat ei suuda omakäeliselt paberile panna mitte midagi peale allkirja. Suuremaid või vähemaid raskusi lugemise ja kirjutamisega esineb aga koguni kolmandikul riigikogulastest.

Rängad probleemid loetud tekstist arusaamisel ning loetu väljendamisel oma sõnadega tekkisid kahel ministril, ent kumbki neist ei pidanud seda tööd märkimisväärselt takistavaks asjaoluks. Üks minister vastas küsimusele, kas ta siis tõesti lugeda ei oska, „Viimse reliikvia“ filmist tuntud Agnese häälega: „Ei, ei oska! Aga küll minu nõunik oskab!“

2 comments:

  1. Aga mida teha kui Riigikogu rahanduskomisjoni esimehel on raskusi matemaatikaga?

    Taavi Rõivas » 22. september 2010
    Terviktekst 15:19 Kohalike maksude seaduse muutmise seadus

    "...Müügimaks (1%) mõjutab, esiteks, tarbijaid Tallinnas, kõiki, kes, kui me võtame kõik Tallinna elanikud, kes mingit tulu saavad, olgu selleks palgatöö, olgu selleks pension, siis neid mõjutab müügimaks järgmisel aastal keskmiselt 1000 krooni ulatuses iga inimese kohta. ..."

    1% = 1000 krooni.
    100%= 100 000 krooni.
    Järelikult ostab iga Tallinna elanik aastas 100 000 krooni eest! Lisaks suudab osta ravimeid, maksta üüri,elektri ja küttekulud,liisinguid jne. Keskmine pensionär saab ainult 5000x12= 60 000 krooni aastas.
    Ega ometi Riigikogu rahanduskomisjoni esimehel ei ole raskusi protsendiarvutusega?

    ReplyDelete
  2. Mis sa arvad, et seal komisonis mõni istub, kes oskab? Tarmo Männi eriala on reetmine ja tagatoad, joodikorav Peep Aru oskab nõuda Ant-roo-poo-vit, Helle Kalda kingib valijatele muruseemet. Inara Luigase ainus eriala on puskariajamine ja Mart Laaril on ajaloolase aru, ei see numbreid tunne. Nii et kui teised ei oska, ei pea esimees kah rehkendust mõistma. See-eest on Rõivasel kena lapsuke ning rohkem kui rahanduskomisjoni esimehena ongi ta ju tuntud Luisa Värgi mehena.

    ReplyDelete