Monday, March 14, 2011

Täiesti salajast juttu infosõjast

Ilmneb, et Narva-Jõesuus peetud seminar, millel valitsenud meeleolud ajasid endast välja briti kolumnisti Edward Lucase (loe siit ), polnudki nii viimseni salajane. Viimase Diplomaatia täitsid seal esitatud tekstid ning Daniel Vaarik on oma ettekande blogisse üles pannud.

Et Diplomaatias välja antu algab Toomas Hendrik Ilvese kirjutisega, võib eeldada, et eelkõige – või suuresti – Ilvese üritus see oligi. Tuleb välja, et president on võimeline ka obstsöönseteks naljadeks: „Minu enda lemmiknäide psühholoogilise sõja kohta, kui see tõele vastab (milles ma pole kindel), on lugu, mida üks vana RVE asutaja mulle rääkis – et 1950ndate alguses saadeti õhupallidega Ida-Euroopasse spetsiaalselt suureks valmistatud kondoome, mille peale oli kirjutatud „US Army“ ja lisaks ka suurus: small.“

Vaarik märkab omakorda, et meediast on kadunud hulk inimesi, kellel oleks palju öelda, aga kes ei võta sõna selle pärast, et klikimeedia teeb neist nende sõnu oma formaati sobitades täielikud lollpead. Selline nähtus on täiesti olemas ja kindlasti on see üks põhjus, miks igal pool esinevad kogu aeg ühed ja samad näod. Võiks uurida, kui madal peab inimese enesekriitikavõime olema, et ta oleks nõus oma nime iga jumala päev meedias nägema, lugema või kuulma.

Arvamusliidrite vähesusel ja ühekülgsusel on minu meelest aga enamgi põhjusi. Esiteks, ühiskonnas eneses süvenev stagnatsioon, mille mõistmiseks tuleb tagasi minna vähemasti pronksiööni (loe siit). Siis läks midagi katki. Võtab aastaid, et sõnastada, mis täpselt, sest tegu ei ole lihtsa nähtusega. Ent pronksiöö meeldetuletamist peetakse viisakas seltskonnas kohatuks juba praegu. Ära unustada on lihtsam kui aru saada, mis toimus.

Teiseks: formaadisund. Online'i formaadid on muidugi eriti primitiivsed, aga formaadisunnist ei ole vaba mitte ükski meedialiik. Formaat kuulub meedia olemuse juurde. Ning on olemas mõttekäigud, mis formaadisunnile lihtsalt ei allu (loe siit). Seetõttu on teatav meedia olemusse sisse kirjutatud primitiivsus paratamatu.

Tegelikult tahaksin ma muidugi lugeda kõiki Narva-Jõesuus peetud ettekandeid. Andke ometi kogumik välja.

No comments:

Post a Comment