Wednesday, March 16, 2011

Enesetapjalikult innukad palgasõdurid

Kui eestlased 2009. aastal Helmandisse jõudsid, olid nad nii põnevil ja täis tahtmist võidelda, et olid valmis samal ööl kinnisilmi lahingusse sööstma. Keset ööd lahingusse tormamast suutsid britid eestlasi vale abil tagasi hoida, ent järgmisel päeval enam mitte. Juba 15 minuti pärast sai kapral Toomas Mikk kerre viis kuuli.

Mikk jäi imekombel ellu. President Toomas Hendrik autasustas teda Kotkaristi kuldristi mõõgaga. Missugune oli eestlastest palgasõdurite tegelik ettevalmistus 2009, seda pole siiamaani võetud vaevaks uurida. Afganistanis on hukkunud kaheksa eesti sõdurit. Kõik nad on kodumaal kangelasteks kuulutatud ning pole uuritud, kuivõrd on need surmad põhjustatud halvast ettevalmistusest. Ivar Brok sai näiteks surma varustuse laadimise käigus, kui talle veeres peale soomuki ratas.

Kaitseväe teavitusosakonna ülema Peeter Tali väidab, et briti ajakirjanik Toby Harnden ei räägi tõtt. Harnden aga väidab, et briti kaitseministeerium ostis tema raamatu kokku ja hävitas kartuses, et seal sisalduv info võiks Eestit ärritada ning Eesti võiks oma väed Afganistanist välja viia (seda juhul, kui valimised oleks võitnud opositsioon – ilmselt britid ei teadnud, et isegi kui Kesk oleks valimised võitnud, ei oleks Ilves Savisaarele valitsuse moodustamise ettepanekut teinud).

Kui mul on valida, kas uskuda PR-töötajat või ajakirjanikku, usun ma ajakirjanikku.

Harnden viitab, et brittide katsete taga raamatu ilmumis takistada (kirjastus tegi kähku uue trüki) taga oli Eesti kaitseministri Jaak Aaviksoo otsene surve. Aaviksoo enda kommentaari ei ükski Eesti leht tänaseks saanud (vt PM, EPL, EE). Kui tegemist oleks valega, siis võiks selle ju lihtsalt ümber lükata - tõendades, et nii ei olnud. Raamatu hävitamine aga näitab selgelt soovi varjata eestlastele äärmiselt ebamugavat infot.

Raamat esimene tiraaž küll hävitati, ent see ei tähenda, et selles esitatud info oleks kuhugi kadunud. Raamatud ei põle, käsikirjad ei hävi, ammugi mitte 21. sajandil. Muide, tegemist ei ole esimese raamatute hävitamisega meie päevil. Eelmisel aastal ostis USA kaitseministeerium kokku ja hävitas endise sõjaväeluuraja Anthony Shafferi raamatu „Operation Dark Heart”, millest tänu hävitusaktsioonile kujunes hitt (loe siit).

Ärakeelamine ja hävitamine on teatavasti parim reklaam, mistõttu võib hiti staatust kindla peale ennustada ka Harndeni raamatule. Tänu millele jõuab Eesti maailma teadvusse kui riik, mis teeb kõik, et info tema sõjameeste tegudest „missioonidel“ avalikkuse ette ei jõuaks.

5 comments:

  1. Tead mis, Mahvalda? Sa kirjutad lustakalt ja vahvalt, ent oled seetõttu üleolevaks ja ülbitsevaks muutunud. eesti sõdurite "palgasõduriteks" nimetamine on sinust labane ja mõnitav. Need "palgasõdurid" on vaid tavalised kaitseväelased, kes on saadetud Lõunasse poliitikute otsusega (keda ka sina oled valinud). Need mehed on valmis sõdima Eesti eest. Tõsiasi, et kõik -KÕIK -Eesti kaitseväelasd saavad ka palka ei muuda neid palgasõduriteks. Nad on Eesti kaitseväelased, Meie endi pojad, isad, vennad, peigmehed ja sõbrad. Kui kunagi vajab eesti abi, tulevad siia sõdima samasugused "palgasõdurid" taanist, saksamaalt, poolast...

    Sõdur on sõdur ja teda pole vaja mõnitada -sõduri osa on vaid tunda hirmu, tühja kõhtu, magamatust ja väsimust. Mõnita poliitikuid, kui soovid. Mahvalda...

    ReplyDelete
  2. Kuule, anonüümik, kaitseväelased on oma elukutse ise valinud. Keegi ei sunni neid teenistusse minema, nad lähevad vabatahtlikult. Ja Eestisuguses riigis rääkida, et "ise sa need poliitikud ju sinna valisid", ei ole enam isegi mitte naljakas, vaid ainult kurb, arvestades seda, kuidas inimesed ohates mitme sitahunniku vahel valida üritavad.

    ReplyDelete
  3. teine anonüümik

    Tegemist oli kirjandusteosega, oli ju? Kirjandusteos on kunst ning see ei ole tõde. Pidagem seda meeles.

    Sama lugu on ka Sofi Oksase "Puhastusega" - see on väga hea kirjandus, põhineb tõsielusündmustel, kuid see ei ole tõde kõigis detailides.

    ReplyDelete
  4. Mida sa öelda tahad? Et eesti kaitseväelased, kes on missioonil on palgasõdurid? Miks neil siis sini-must-valge lipp käisel on? Krdi üleõppinud intellektuaal...sa võiks olla õnnelik, et on veel neid, kes "teenistusse" lähevad mitte arvuti taga oma suuri mõtteid ei eksponeeri.

    Loll eit oled. Samasugune kana nagu kõik teisedki.

    ReplyDelete
  5. teisele anonüümikule..
    kirjandusteos võib ta ju olla, kuid siis ei tohiks seal esineda reaalsete inimeste nimesid (eriti veel ilma omaste ja nende endi nõusolekuteta). Ja üldse, lugedes neid erinevaid meedias kajastatud lõike sellest üllitisest, siis tekib tahtmatult tunne, et see on kirjutatud kuulujuttude põhjal! Keegi kusagil rääkis.

    ReplyDelete