Tuesday, March 8, 2011

Oravate ainuvalitsus

Kõik parteid peavad ennast kangesti valimiste võitjaks, aga päriselt on võitjaid üks, ja see on Reform, kellel on koalitsioonipartnerist ülerullimiseks paremad võimalused kui eales. IRL pole kuulekas? Kohe võtame sotsid. Oletame, et Kesk saab Savisaarest lahti? Võime nemadki valitsusse võtta. Võtame need, kes on nõus kõigega, mis sobib meile.

Pole usutav, et IRL-is sellest aru ei saada. Laari ja teiste hapud näod valimisteõhtul rääkisid enda eest – huvitav, mida nad ootasid, kas tõesti lootsid valimistel oravate häältesaagi ületada või? Haldusreformiga vehkides teeb Laar muidugi nalja, aga naljanumbriks osutub ka kõik muu: emapension, tasuta kõrgharidus ja kodukulud ehk kõik see täiesti ebareaalne kraam, millega Res Publica siledakskraabitud molud hääli tahtsid saada.

Selles mõttes sotsidel isegi veab, et neid vähemalt esialgu mängu ei võeta. Valitsusse pääsemine tähendaks seda, et Mikser peab hakkama kohe Reformi viisikest vilistama, ja kui ei vilista, siis pikka pidu pole. Sotside juures on koera hais ikka veel tunda: alles olid nad Keskerakonna puudlid, veab, kui kohe Reformi puudliks pole vaja hakata.

Järgmise nelja aasta jooksul jõuab paljugi muutuda, aga vägagi tõenäoliselt lähevad oravad nii ülbeks, et isegi nende maailmavaatelisel valijal viskab kopa ette. Kuni ükskord algab aega, mil valitsust tehakse ilma Reformita.

No comments:

Post a Comment