Tuesday, June 1, 2010

Orav mängib maksudega

Reformi omad on mitu korda kinnitanud, et maksudega ei mängita. Aga ise mängivad küll, ja kuidas veel. Kinkisid Edgarile sünnipäevaks müügimaksu tühistamise teate, aga ise tõstsid käibemaksu.

Müügimaks on ettevõtjate krae vahele sülitamine, aga käibemaksu suurendamine, pealegi üleöö, ei olnud? Noo, mul on veel väga hästi meeles, missuguse jandi käibemaksu tõstmine kaasa tõi. Ettevõtjad oli püsti hädas ja kiunusid, mis hirmus. Ostja ei teadnud poes, kas hind kauba juures on ikka see, mis sildil kirjas, või tuleb kassas kaks protsenti juurde maksta.

Etteteatamisaeg oli ka tõesti väärikas: Riigi Teataja kuulutas eelmise aasta 26. juunil, et käibemaks tõuseb kahe protsendi võrra alates 1. juulist. Õiguskantsler pidas seda mäletatavasti põhiseadusevastaseks, aga millegipärast on maks siiamaani jõus.

Mujal ilmas on ammugi taibatud, et käibemaksu tõstmine majandust ei elavda, aga eks koomas riigieelarvesse oli pappi hädasti vaja ja selleks kõlbasid kõik vahendid. Mis on aga lubatud Ansipile, pole lubatud Edgarile.

No comments:

Post a Comment