Monday, January 31, 2011

Agendid omavahel

Savisaare meeskond on tähelepanelikult läbi töötanud PM-i avalikustatud memode algtekstid ning leidnud nendest kohad, mis Ideoni loost välja jäid: need, kus Ilves kritiseerib oma „aatekaaslasi“, st sotse. Savisaare löök Ilvesele on valus ja täpne (Delfi).

Esiteks loob Savisaar osavalt võrdluse oma agendiskandaali ja Ilvese keissi vahel, doseerides täpselt, vinti üle keeramata: kunagise õhku rippuma jäänud küsimuse Ilvese võimalikust seotusest CIA-ga ja väidetava Ameerika raha kasutamise valimiskampaanias jätab ta üldse kõrvale.

Kinnitades, et ta ei usu poolt sõnagi memodes edastatust (väga mõjus demagoogia võte), ja soovitades Ilvesel oma au ja väärikuse kaitseks kohtu poole pöörduda (sama soovitas Savisaarele endale mäletatavasti „tõekomisjon“), loob Savisaar Ilvesest silmakirjalikkuse musternäidise: kandis keelt sotside peale, need ei usaldanud teda nagu tema neidki, ent vähe sellest: piki päid ja jalgu said Ilvese käest selja taga Eestigi sotsid, st Ilvese enda kodupartei.

Muidugi, Ilves pole kunagi mingi õige sots olnud ning ilmselt on sotsidel temast rohkem kasu olnud kui temal sotsidest: mäletatavasti vedas Ilves isikliku hiigelskooriga europarlamenti kaks täiesti suvalist tegelast ning presidendiks saades ei mänginud põhirolli kaugeltki mitte parteiline taust, vaid pigem ühiskonnas ja paremerakondades valitsev hirm, et äkki Rüütel tõesti valitaksegi tagasi. Ilma paremparteide toetuseta poleks ta presidendiks saanud.

Sel aastal võiks ETV vastuvõtu kätlemistseremoonia taustaks esitada katkeid lekitatud memodest. „Populist“ Savisaar küll vastuvõtul ei käi ja Reiljanit kindlasti ei kutsuta, aga „kolhoosiesimees“ Rüütel on tavaliselt ikka ju tulnud (loe ka siit). No ja sõbrad sotsid on ju ka palutud.

Tõenäolisem on siiski, et Kadriorg istub ETV-le veelgi intensiivsemalt pähe kui eelmisel aastal ning jätab meid kätlemistseremoonia põnevamatest hetkedest üldse ilma (loe ka siit).

No comments:

Post a Comment