Wednesday, January 26, 2011

Luurajad vahetavad kohti

Teabeameti senine juht Tarmo Türkson hakkab siseministri kantsleriks ning pole loomulikumat valikut tema kohale kui tippluuraja Rainer Saks, praegune Ilvese kantselei direktor. Saks päris mäletatavasti luurekoordinaatori ametikoha Eerik-Niiles Krossi järel, kes tuli ülearu suureks paisunud jamade järel minema lüüa (loe siit).

Aga nüüd on asjad kõik jälle oma kohale asetumas. Kross lubas ju siseministriks saada, nii et Türkson sobib väga hästi tema kantsleriks. Pomerants siseministrina ongi ju naljanumber, ei mõista teine luurata ega midagi, taob aga oma totakaid salmisid ning laskis põhjustas Padaoru muutumise Hädaoruks.

Niisiis Saks. Juhtis riigikantselei julgeoleku koordinatsioonibürood 2001-2006. Vaadake tema pilt ära, sest niipea seda uuesti ei avaldata. Ka Türkson jääb pildile äärmiselt vastumeelselt. Luurajatele ei meeldi pildistamine. Mereröövel-luuraja Krossiga on natuke teine lugu, vastsel poliitikul tuleb paratamatult esineda nime ja näoga. Tema on uues riigikogus juba sees.

Kõik see luurajate kamp kuulub muidugimõista EÜS-i, nõnda nagu ka THI. Nüüd on küsimus, kes hakkab Ilvese kantseleid juhtima. Luuraja oleks hea, sest nii on kindlam, et asjad õigel kursil püsivad ning igat masti agentide vahel mõistlik tasakaal püsib. Kindlam kui luuretaust on siiski see, et Saksa mantlipärija tuleb seltsist, mis on kõvem aktsia kui parteiline taust.

No comments:

Post a Comment