Friday, October 15, 2010

Kuku raadio tuleb kinni panna

See on tore, et erameedia ja riigi rahakotist kinnimakstav ajakirjandus on omavahel karvupidi kokku läinud. Nii see peabki olema, et HHL õpetab Sirpi ja Klassikaraadiot, Margus Allikmaa aga vahendab Raadio 2 kogemusi Kukule ja saadab Heidy Purga pühapäevaks sinna muusikat valima.

Erakapitalil põhinev meedia on seni küll ERR-i mõnuga kottinud (meie raha eest teete ju programmi, meil on õigus möliseda), siiski oli Luige mõte lõpetada Raadio 2 rahastamine maksumaksja kaukast radikaalne (vt ka siit). Veelgi radikaalsem on tema „Kolmeraudses“ välja käidud idee, et Akadeemia, Looming ja Vikerkaar peaksid oma sisu avaldama internetis, sest nad on ju riigi rahaga tehtud. Millegipärast pole keegi Mihkel Muti, Märt Väljataga ja Toomas Kiho kommentaari küsinud. Mind huvitaks kohe väga, mis nad sellest arvavad.

Postimees peksis 70. sünnipäeva puhul jõuliselt Sirpi (Tarandi juttu saab lugeda siit, üle kahe külje ulatunud materjali kandev lausrahulolematus Sirbiga on paraku loetav ainult paberis). Mingit dialoogi ajalehtede ja Sirbi vahel tekkinud ei ole, kumbki pool ajab oma joru ja jääbki ajama, sest ühine keel puudub.

Lutsu mure seisneb aga selles, et kui riigi rahaga tehtavaid raadiojaamu saab kuulata kogu Eestis (kokku neli jaama), siis tema juhitav Kuku nii hästi ei levi. Mistõttu on nii nende kui ka teiste erajaamade programm kehvakene. „Ärgem unustagem, et eraringhäälingu suhteline keskpärasus ja lamedus on senise ringhäälingupoliitika edukas tulemus“ (ÄP) – vaat nii! Luts tahaks, et kultuuriministeerium hakkaks „kiirgama“ ringhäälingupoliitikat ning et riik sõnastaks, missugused formaadid on kõige rohkem riigi, rahva ja kultuuri huvides.

Vaevalt oleks võimalik kultuuriministeeriumist kiirgav ringhäälingupoliitika, mis erajaamadele meeldiks. Nagu ütleb Malaisia astrofüüsik, tulnukate ees maalaste juhina esinema määratud Mazlan Othman: me oleme kohtumiseks tulnukatega halvasti ette valmistatud.

2 comments:

  1. Ma pean sust lugu aga Kuku raadio ei tule panna kinni aga miskit peab nendega tegema küll,et nad esineks paremini.
    Vox populi on ju väga oluline meie ühiskonna jaoks ja kui kellegil on midagi öelda siis Kuku raadio võtab seda kuulda ja kuulutab üle maa.
    Sa Mahvalda,ütle midagi mis läheb kõigile korda ja siis Kuku raadio laulab sulle kiidulaulu.

    ReplyDelete
  2. Eh, ma ei arva sugugi, et Kuku tuleks kinni panna. Parafraseerin lihtsalt Janek Lutsu kirjutise pealkirja (link tekstis). Luts ei arva ka muide, et Klassikaraadio tuleks kinni panna. Nihukesi pealkirju tehakse selleks, et lugejad ostaksid, st loeksid, saadaru.

    ReplyDelete