Friday, December 3, 2010

Lotila on Urmeti kõrval andetu käpard

Ennast automaatselt kvaliteeteestlaseks pidav Jaak Urmet teatab, et temasugusel ei saa olla mingeid sõbrasuhteid „susijate ja ennasttäis mölakatega, pealekaebajate ja isekate tõbrastega, ajudeta lammaste, vimmaõhutajate ja keldri-Goebbelsitega, idiootidest võrgukommentaatorite, rahakühveldajate, parteiliste sulide ja saamameestega, rääkimata kõikvõimalikku sorti, liiki, laadi ja tõugu varastest ja röövlitest, prügistajatest ja sarikihutajatest“ (EPL).

Tahaks teada, millel põhineb Wimbergi kindlus, et tema enda näol on tegemist mõtleva ja intelligentse inimesega. Sellel, et ta on koolis käinud ja raamatuid kirjutanud? Või sellel, et ta on ta on pikka aega loonud lastesaadete tekste, nende hulgas Tomile ja Annile ning Buratinole? - Iga laps on kuulnud, et kes teisele ütleb, see ise on. Sellest sugeneb aastatega heal juhul täiskasvanulik mõistmine, et siin ilmas on tegelikult võimalik midagi öelda vaid iseenda kohta.

Küsimused Urmetile: mis vanusest hakkab väärt- ja rämpseestlasteks jagunemine toimima? Kas kahe rämpseestlase lapsest võib kasvada väärteestlane? Kas on võimalik üleminek ühest kategooriast teise? Ja viimaks: kes ikkagi otsustab selle üle, kes on rämps ja kes väärt? Tõesti Urmet või? - Kui nii, siis ei tahaks ma küll väärteestlane olla. Ja kes on need väärteestlased, kellega koos hakkab Urmet võimu võtma? Missuguste võtetega on kavas rämps pildilt välja suruda?

Sami Lotila aluspüksinaljad mõjuvad Urmeti loo kõrval süütute laste muretu mänguna. Kui see Urmeti lugu ei ole vaenu õhutamine, siis ma tõesti ei tea, mis seda on.

3 comments:

  1. Urmet, kes on meisterdanud Vikipeediasse enda kohta sellise eepose, et võtab suisa hingetuks, on tegelikult üks viriseja ja kaebleja. Täpselt nagu mingi kibestunud vanamoor ja ei jää alla ka preili Bee Vaherile.

    ReplyDelete
  2. kuule jah, ma vaatasin kah, et kus on alles Vikipeediasse kirjutanud! sellest saab kohe aru, kui inimene ise on teinud. võiksin veel mitu nime nimetada, kes samamoodi.

    ReplyDelete
  3. Ta on ju ise öelnud, et tema meelest on kõige parem riigikord diktatuur, siis jääb igasugune demokraatia ära ja "lollid" ei pääse tüüri juurde.
    Urmeti jaoks jagunevad inimesed kaheks - need, kes on tema paadis ja need, kes ei ole. Viimased on automaatselt idioodid, imbetsillid, tühikargajad, ühesõnaga - rämpspeestlased. See seisukoht tehakse neile kõige otsesemal viisil ja ilma igasuguse turvapadjata ka teatavaks kui dogma.
    Ahjaa, kui kuuled kuskil pubis või üritusel kõrgelt kilavat mehe häält, mis kõigist teistest üle püüab karjuda, siis see ongi Urmet. Edevamat meest on Eestist raske leida - alati üritab "pildile" pressida.

    ReplyDelete