Wednesday, December 29, 2010

Ilves ja Savisaar, nagu kaks tilka vett

ETV aastalõpuintervjuus Savisaare ärakustutamiskampaaniasse jõulise panuse andnud Ilvese vastused USA „mõjuagent“ olemise kohta ei erine Keskerakonna juhi reaktsioonidest Vene „mõjuagendi“ skandaalile.

Kui Hannes Võrno pakkus Savisaarele võimalust kaamera ees kinnitada, et ta pole Venemaalt raha küsinud, vastas küsitu: „Keegi ei taha seda teada, keegi ei usu seda ja keegi ei võta seda juttu tõsiselt ka.“ Ta ei öelnud, et ei küsinud. Ennustas vaid, et asi sumbub ja midagi ei järgne. Nii ilmselt ka läheb. Kõik ajakirjanduse jutud „paanikast“ ja „närvidekaotusest“ pole enamat kui soovmõtlemine.

Kui Õhtuleht Ilveselt (kes oli vastselt hiigelhulga häältega europarlamenti valitud) 2004. aastal küsis, kas ta viibib Eestis nn missiooniga, töötades USA luure heaks, vastas praegune president: „No mida ma veel oskaksin öelda? Kas iga inimene, kes on Eestis töötanud komparteis, oli ka KGB agent? /---/ Seda olen kuulnud inimestelt, keda ma väga tõsiselt ei võta. See on niivõrd jabur jutt, et kohe kuulutad end lolliks.“ Ilves ei kinnitanud, et tal pole olnud ega ole sidemeid USA luurega.

Mis KGB agentidesse puutub, siis üks neist on praegu Ilvese enda kantselei pressimees ja ükski könn ei köhi. Sildam ei ole avalikult kinnitanud, et Klandorfi raamatus esitatud ja juba ammusest ajast visalt levinud jutud tema KGB-mineviku kohta on valed. „Minul ei ole Eesti riigi ega riigi vastavate asutuste ees midagi varjata,“ on ta vaid öelnud. Ilves on kinnitanud, et tema usaldus Sildami vastu on täielik.

Tänases EPL-is küsib Andrus Saar, milleks meile üldse president, kui ta näeb enese ainsa ülesandena põhiseaduse kaitsmist – mis iseenesest on ju õiguskantsleri töö. „Näib, et Ilvest kammitseb miski, mingid jõud hoiavad teda tagasi. Ta pole enam vaba,“ kirjutab Saar. Küsimus on pigem, kas ta on üldse kunagi vaba olnud. „On justkui oma, kuid miskit on nagu mujalt pärit,“ jätkab Saar.

2006. aastal vihjati Õhtulehele, et Ilvese presidendikampaaniat toetati USA-st 20 miljoni krooniga. „Mul puuduvad selle kohta igasugused andmed,“ teatas tookord llvese nõunik Olari Koppel. Mingit skandaali ei sündinud ning ka ajakirjandus ei hakanud uurima, kas Ilves USA-st raha sai või ei saanud või kas ehk tuli „kolmandik sulas“. Savisaare kohta on praeguse seisuga igatahes kindlamalt teada, et ta Venemaalt tänu kapo „tõkestamisele“ raha ei saanud.

No comments:

Post a Comment