Wednesday, August 18, 2010

Tätte, raha ja vähk

Miljonilise rahva lemmikuks saanud Jaan Tätte fenomeni käsitlusest on seni välja jäänud tema sõbrad ja nende taust. Ilasest ilutsemisest suure sammu edasi astub aga Andres Härm EPL-is, milles käsitleb Tättet Võsa Petsi ja Meie Mehe antipoodina.

Härmi käsitluse on selgelt ajendanud taas PM-is kirjutama asunud Vahur Kersna pisarapigistamistraditsioonile rõhuv ja primitiivseid rahvuslikke tundeid küttev kirjutis, mida Härm nimetab homoerootiliseks. Teine võrreldav infantiilsus ilmus samuti PM-is Rein Veidemanni sulest. Mis teletähele professiooni poolest lubatud, ei peaks aktseptaablina mõjuma professori sulest – hariduse ja harituse erinevus peaks olema liiga suur. Aga ei ole.

Kui rahvas kedagi nii väga armastab nagu Tättet, siis ei sobi muidugi rahast kõnelda. Aga sellest kõnelemata jätta ka ei saa, sest maailmareisile minek ei ole odav lõbu. Tätte majandusaruannet pole ma lugema sattunud, aga tema sõber ja reisikaaslane Matvere igatahes on ühtlasi nii hea muusik kui ka osav ärimees. Oma eelmise aasta majandusaruande lõppu oli Matvere kirjutanud: "Nuhkiv ajakirjanik! Soovin, et sa sureksid vähki!" Aruanne fikseeris Matvere osaühingu Seekrank 2008. aasta kasumiks 621 765 krooni. Eelmisel aastal oli kasum poole võrra väiksem. Vähiga ähvardamise juhtumis astus Tätte sõbra kaitseks välja - ajakirjandus minevat sageli üle piiri ja siis tahaks midagi vastu öelda.

Seltskonna kolmas reisiline Tiit Pruuli on aga eelkõige nimelt ärimees. Ent meenutagem siinkohal, et Pruulile kuuluva GoBusi altkäemaksujuhtumi tõttu istub praegu vangis Valga endine maavanem Georg Trašanov - tema oli see, kes altkäemaksu võttis. Andjaks oli aga GoBusi juht Aivo Pärn, kes pääses millegipärast tingimisi karistusega. Tiit Pruuli osalus kunagises kurikuulsas rublamüügiafääris pole noorematel inimestel enam meeles, aga Strandberg ja Kivimägi peaksid mäletama küll. Oma positsioonist Laari kurikuulsates tagatubades pole Pruuli eriti rääkida tahtnud, praeguses ajakirjanduses esineb ta muheda reisimehena.

Vanasõna „Ütle mulle, kes on su sõbrad...“ muusika väärtust ja kohta rahva südames muidugi ei kõiguta.

3 comments:

  1. Eks Rummu Jüri ja Robin Hood olnud ka populaarsed, kuigi nende tegemisi tingimata läbinisti positiivseiks ei saa pidada. Vaevalt, et ainult tänu oma heategevusfondidele.
    Olla natuke paha röövel ja naistemees on peaaegu täiuslik kaubamärk, või mis?

    ReplyDelete
  2. Einoh, eks või luuletajagi "ärimiis" olla, juba Vilde aegadest peale ning küllap ka varem ja hiljem. Ja ilma rahata teevad tööd ainult diletandid. Aga soovida nii valjul häälel halba teistele, antud juhul ajakirjanikele, kes ju kah oma tööd teevad, see kindlasti kaubamärki ei kaunista.

    ReplyDelete
  3. Ega oska arvatagi, et mõne sileda läikiva naha all selline kurjus varju leidnud.
    Aga Mahvaldale jõudu karvase poole väljapoole keeramisel.

    ReplyDelete