Tuesday, August 31, 2010

Koolipingist tapalavale

Eile sai Afganistanis surma järjekordne, kaheksas kaitseväelane. Herdis Sikka oli 20-aastane. Eelmisel aastal hukkunud Kristjan Jalakas oli 19. Peale elukogemuse ja hariduse nappis neil meestel ilmselt ka väljaõpet: mõlemale sai saatuslikuks isevalmistatud lõhkekeha.

Kui neil kahel noorel mehel oli gümnaasiumi- või kutsekooliharidus, siis väljaõppe Afganistani minekuks olid nad ilmselt saanud kiirkorras. Või oli äkki põhiharidus? Siis jäi ehk sõjaasjanduse uurimiseks pisut rohkem aega. Netist leitav pildimontaaž tõendab, et sõjaväest tuli Herdis eelmise aasta kevadel.

„Missioonil“ sõdivate Eesti poiste haridustase ja väljaõppe tase on asi, millest avalikult ei räägita. Ilmselt pole aga liialdus väita, et Eesti riik kasutab küüniliselt ära vähese elukogemuse ja haridusega, adrenaliininäljas poisikeste seiklusjanu, saates nad „kodumaa nimel“ võõrale maale surema.

2 comments:

  1. Mahvalda. Ma mõistan su muret naise ja emana, ent ma ei mõista sinu sarkasmi.

    Need mehed on KAITSEVÄELASED ja neid saadab lahingusse valitsus -kelle on moodustanud riigikogu -kelle on valinud rahvas. See rahvas oled sina, Mahvalda!

    SINA oled selles süüdi, et eestlased on lahinguis!

    Sinu valikuteks on püüda luua süsteem, kus rahvas saaks sekkuda otseselt riigijuhtimisse -või kasutada iga nelja aasta tagant oma häält.

    ReplyDelete
  2. Vilja kipub ikka sõna võtma teemadel, milledest ta suurt midagi ei jaga. Aitame siis:

    1. Herdis Sikka oleks oktoobris saanud 21. Sellises vanuses suremine on kohutav, aga ka 40 aastasena langemine on kohutav ja elulõng katkeb liiga vara.

    2. Kui keegi saab 21 aastaselt isaks, siis soovivad kõik õnne ehk siis 21 aastane on juba piisavalt vana, et teise inimese elu eest vastutada ja teda kasvatada. Aga miks ta oma elu eest vastutada ei taha.

    3. Oleks ka sarkastiline. Kas Viljal on piisavalt haridust, et ennast ajakirjanikuks nimetada?

    4. Eesti sõduri sõjaline väljaõpe on kõigepealt 8-11 kuud, misjärel ta läheb kas reservi ja nii on või jätkab elukutselisena. Scoutspataljonis käib väljaõpe iga päev (või arvab Vilja, et seal tegeletakse põrandapesuga?) ja missioonieelne välajõpe on vähemalt pool aastat ja seda ei ole vähe.

    5. Herdis Sikka jõudis Scoutspataljonis teenida aasta, enne kui missioonile läks.

    6. Nõustun eelkommenteerijaga. Sina, Vilja, oled ise sellise valitsuse valinud, kes sinu arvates liiga noori ja harimatuid poisse sinna saadab.

    ReplyDelete