Tuesday, February 22, 2011

Käed eemale pingviinidest

Mitte ei saa aru neist, kes nõuavad presidendiballi ärajätmist. See olevat leina ajal kohatu, koguni hukkunud laste mälestuse rüvetamine – ja mõnede meelest pole väikesel Eestil seda suurema venna, Soome pealt maha viksitud üritust üldse vajagi.

Tegelikult muidugi ei ole, sest see on läbi ja läbi naeruväärne, aga just nimelt selle naeruväärsuse pärast peaks ta toimuma nii sel kui ka tulevail aastail. Tegemist on ju aasta meelelahutusüritusega number üks, milles põimuvad võluvaimal viisil karnevali, propagandaürituse ja „Tantsud tähtedega“ eksklusiivsemad elemendid – ja seda kõike laivis, riigitele otseülekandena. Ja seda kõike saab lihtne televaataja täiesti tasuta (noh, kaudselt maksab küll kinni, aga vähemalt piletit ei pea ostma).

Te mõelge ise, missugune mõttetu laristamine see oleks, kui pidu nüüd ära jäetaks ja kõik tualetid raisku läheksid. Endast lugu pidav pingviin ei saa ju ometi tänavuseks peoks tellitud kostüümi tulevaks aastaks jätta! See läheb ju moest ära, tuletaevasappi. Kuhu need hilbud panna? Kinnipandud juuksuriaegadest, maniküürist ja pediküürist ma üldse ei räägi. Kõik see magamapandud papp oleks igaveseks kadunud.

Pealegi on tehtud ju kõik muud kulutused, ruumid on olemas, toidud on tellitud, korraldajatele ja sebijatele tuleb niikuinii maksta. See on nagu maraton, mida valmistati ette terve aasta! Ja kui maraton oleks külma pärast ära jäänud, poleks ükski osalustasu tagasi saanud, sest kõik kulutused tehti ju niikuinii. Selline rahva raha raiskamine oleks lihtsalt kuritegelik.

Aga kõige tähtsam on ikkagi meelelahutuslik aspekt. Mis mõtet on siis vabal päeval, kui see ei lõpe teleka ees, silm krillis? Mis mõtet on sel päeval üleüldse, kui pärast aasta otsa rääkida ei saa, mis Evelinil seekord seljas oli, kes kellega vastuvõtule tuli ja kelle kostüüm oli kõige jõledam? Ajakirjandusväljaanded, kes ürituse sobilikkuses kahtlevad, saevad silmakirjalikult oksa, millel ise istuvad. Kamoon, millest te siis kirjutate, kelle pilte näitate, kui see lustipood kinni pannakse?

1 comment:

  1. Kogu diplomaatiline protokoll ja etikett on naeruväärne. Igasugune kõnede pidamine ja ordenite jagamine. Üldse enamik traditsioone. Ka laulupidu on tegelikult äärmiselt naeruväärne üritus.
    Võib-olla mõni tubli tuletõrjuja, tõlkija või kodukaunistaja, kes presidendilt vastuvõtule kutse saab, tahakski minna sellele naeruväärsele pingviiniüritusele. Hea, et meil on ikka teraseid mõistusi, kes neile selgeks teevad, kui naeruväärne see oleks.

    ReplyDelete