Sunday, April 18, 2010

Ekspressi peatoimetajaks saab Harri Kingo

Priit Hõbemäele kingaandmise järel vabaks jäänud Eesti Ekspressi peatoimetaja kohale kandideeris avalikul konkursil ainult kolm inimest: Alar Pink, Toomas Lepp ja Harri Kingo. Ekspressi omanik Hans H. Luik otsustas võimaluse oma lemmikleht uueks luua anda viimasele.

Vähese kandideerimishuvi põhjuseks oli Sulev Valneri lahkumise järel korraldatud Maalehe peatoimetaja ametikoha „avalik“ konkurss, kus käis end pahaaimamatult pakkumas hulk tuntud ajakirjanikke ning varasema toimetuse juhtimise kogemusega tegijaid. „Konkursi“ tulemuseks oli suhteliselt vähetuntud toimetuse liikme määramine peatoimetajaks.

„Soovin Ekspressi lähemale viia proletaarsele anonüümsele ajakirjandusele, mille parimaks näiteks on Delfi,“ põhjendas Luik oma otsust. „Kingo on oma nime all Delfisse sisukaid kommentaare kirjutanud pika aja jooksul. Ma ei näe ühtegi põhjust, miks ta ei võiks sama teha paberväljaandes.“

Väljaspool konkursi raame püüti Ekspressi peatoimetajaks saada Delfi praegust peatoimetajat Urmo Soonvaldi, kes aga pakkumisest loobus. „Need Vahterid, Vedlerid, Ereltid ja Jürgenid ei lase ju ennast juhtida,“ sõnas ta. Seda kinnitas ka Õhtulehe peatoimetaja Väino Koorberg, kes keeldus Ekspressi juhtimisest samal põhjusel. „Ja mis te arvate, et nad Hõbemäe sõna kuulasid või?“ küsis ta retooriliselt. Ja vastas ise: „Ei, ei kuulanud!“

Kingo kinnitas, et talle tehti pakkumine, millest polnud võimalik keelduda. Oma esimeste sammudena peatoimetaja kohal nimetas ta Barbi Pilvre tagasitoomist ning mitme teise naisajakirjaniku kaasamist lehe loomise protsessi. „Ekspressi häda seisneb selles, et ta on liiga isane,“ selgitas Kingo. „Tiina Jõgeda üksi ei jõua sellele testosteroonihulgale vastu seista, mis toimetuses vohab.“

Vastuseks küsimusele, kas Kingo kogemused ajakirjandusmaailmas lehe juhtimiseks mitte ajas liiga kaugele ei jää, Hans H. Luik muigas ja teatas paljutähendavalt: „Tegelikult võin ma ajalehte juhtima panna ka luuavarre, kui tahan. Muide, seda ma kõigile endale kuuluvates väljaannetes lähemal ajal teha plaaningi.“

3 comments:

  1. Sattusin siia juhuslikult. Otsing andis selle aadressi.

    Ma ei tea, kes sa oled, inimene, aga teadmiseks sinule: ma pole kunagi isegi mõttes kandideerinud EE peatoimetaja kohale. Su kirjatükk on puhas fantastika... ehk eesti keeles: valetamine.

    Lisasin selle märkuse, et mõni siia juhuslikult sattunud ei oleks eksituses. Koha autoril aga soovitan mitte kirjutada mõttetut valet.

    Harri Kingo

    ReplyDelete
  2. Kuna olin siin juhuslikult, siis ilmselt enam siia ei satu. Vastust ei vaja. Kuid vale levitamise võiks 61 aastane inimene (vt. autori profiil) osata juba oma elust jätta.

    Harri Kingo

    ReplyDelete
  3. härra kingo solvumine reedab, et teatud ambitsioonid võivad tal siiski olla.

    äkki on need palju suuremad kui ekpressi peatoimetaja koht, millele võis põlastusega alla vaadata nagu saalomon vesipruul goethe peale?

    a tekst on vaimukas, tänan.

    peeter

    ReplyDelete