Saturday, April 23, 2011

Surnuksravimine läheb tasuliseks

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri ettepaneku kohaselt hakatakse traditsioonilise meditsiini võtetega surnuks ravitud inimeste kirstu külge kleepima silte, kui palju raviraha riik nende peale kulutas, ning see summa nõutakse kadunukese omastelt sisse.

„Niigi ülekoormatud meditsiinisüsteemi teenuste ebamõistlik ja vastutustundetu ekspluateerimine peab lõppema,“ teatas Pevkur. „Ka ravikindlustatud inimesed peavad aru saama, et kui nad ise terveks saada ei tahagi, pole mõtet arsti aega ja riigi raha raisata. Seetõttu hakkame patsiendile regulaarselt infot andma selle kohta, palju tema peale on juba raha kulunud.“ (E24)

Pevkur lisas, et kui haige mõistliku aja jooksul paranemise märke ei ilmuta, tuleb tal kindlustuse olemasolust hoolimata ravi ise kinni maksta. „Ega siis haigekassa pole vaestemaja või muu hoolekandeasutus,“ märkis Pevkur. „Meie anname haigele õnge, aga kala püüdma ehk terveks saama peab ikkagi inimene ise.“

Meditsiinisüsteemi pingutuste kiuste ära surnud inimeste ravikulud nõutakse sotsiaalministeeriumis valminud kava kohaselt sisse lähedaste käest (ÕL). „Ei ole nii, et lastakse ennast ravida, aga siis pannakse ikka kõrvad pea alla,“ selgitas Pevkur. „Eesti riik ei saa endale selliseid mõttetuid kulutusi lubada.“

Praeguse plaani kohaselt vabastatakse surnu lähedased ravi kinnimaksmisest juhul, kui koolnu on üle 75 aasta vana. Nooremalt surnute omaste käest sisse nõutav summa on otseses korrelatsioonis lahkunu elu jooksul tarbitud meditsiiniteenuste maksumusega.

No comments:

Post a Comment