Wednesday, May 19, 2010

Eestlane – loll, laisk ja lohakas?

Tänane ÄP kirjutab põletaval teemal: tööpuudus on tohutu, aga korralikku tööjõudu on tööandjal leida väga raske, mõningatel elualadel lausa võimatu.

Kui ikka sell jokkis peaga tööintervjuule tuleb, millest see räägib? Kui ilma igasuguse hariduseta tüüp küsib 25 000 kätte ja silm ka ei pilgu? Tõsiasi kipub olema, et ennast sajandite vältel kõvaks töörügajaks pidanud eestlane ei oska ega tahagi tihtilugu tööd teha. Meie tööviljakus on Euroopa madalamaid, aga rikkaks tahab igaüks kohe saada.

Muide, millal me pidimegi rikkaks saama? Õige, ammu oleks juba pidanud! Siis peaks vist tööle hakkama? Ent meenutagem: isegi Tammsaare ei lubanud töö ja vaeva vastu mitte palju pappi ja kohe, vaid hoopis – armastust. Ja niipalju, kui ma asjast aru saan, ei mõelnud tema hoopiski mitte mehe või naise armastust ega seksi, nagu arvab Krista Lensin, vaid hoopis – armastust töö, maa ja iseenda suhtes.

3 comments:

  1. Akkab jälle pihta. "Aga ei tulnud armastust Vargamäele," oleks korrektne seda Tammsaare tsitaati lõpetada.
    Omaenda klassikuid me ka läbi lugeda ei viitsi...

    ReplyDelete
  2. mina jälle alati imestan, miks
    "Kui ilma igasuguse hariduseta tüüp küsib 25 000 kätte ja silm ka ei pilgu?"
    miks see taunimisväärne on ja miks seda alati halva näitena välja tuuakse?
    Kui inimene usub, et see on raha mille eest on ta valmis liigutama ja on keegi, kes on valmis talle selle summa maksma, siis on ju ok?
    Küsida võib kõike, iseasi kas antakse

    ReplyDelete
  3. --Meie tööviljakus on Euroopa madalamaid, aga rikkaks tahab igaüks kohe saada.---

    Kui palju siis ikkagi on töötegija ja palju töö organiseerija teha?
    10 hoolsat labidaga matsi ei suuda pooltki nii palju ära teha kui 1 hoolas kopamees. Kes süüdi on, et tööviljakus on madal? Kari labidaga matse või tööandja, kes lootis koparaha kokku hoides eilseks rikkaks saada?

    ReplyDelete