Wednesday, July 27, 2011

Hulle on Eestis küllalt

Kui Breivik on hull, nagu tema silmanähtavalt meeleheitel advokaat ütles, siis pole küll vähimatki põhjust kinnitada, et Eestis midagi sellis juhtuda ei saa. Hulle leidub hulgaliselt ka meil, ja enamik neist ei istu, teadagi, mitte kuskil rohelise plangu taga, vaid liigub vabaduses ja on takkapihta ka veel lugupeetud inimesed.

Lahtised hullud peavad ise ennast täiesti normaalseks. Nad on omandanud ühiskonnas aktsepteeritava käitumise normid ja saavad toime kõigega, mida avalikkus neilt ootab. Ära tunda on neid raske, sest kuigi nad peavad kõiki teisi lollideks või ka hulludeks, väljendavad nad seda mõõdukalt. Neil puudub empaatiavõime, aga selle eest ju kedagi vangi ei panda. Neil on kivistunud arusaamad ning nende mõte on võimeline liikuma ainult ühte kindlat rada pidi. Akuutsetki psühhopaatiat on võimalik avalikkuse eest kaua varjata.

Enamik sedasorti hulle on suures plaanis ohutud, sest nende ambitsioon tähelepanu pälvida piirdub pereliikmete või alluvate terroriseerimisega. Otsustavaks saab tahe „muuta maailma“, sellega tuntuks saada ja võime keskenduda oma eesmärgile pika aja jooksul. Breiviku-suguse maniaki olemasolu Eestis pole kaugeltki välistatud.

No comments:

Post a Comment