Saturday, October 8, 2011

Sitt ventilaatoris

Sama kirglikult kui pealtkuulatud kõnede üleskirjutusi jumaldan ma idioome. Inglise keeles on üks krõbe väljend: the shit hits the fan. Loomulikult ei paku sellele eesti vastet ei Silvet ega Hanko/Liivi idioomisõnaraamat. Netiavarusi kammides selgub, et sita ventilaatorisse lendamine on eesti keeles siiski üsnagi kodunenud. Kasutatakse seda peamiselt majanduse kehva seisu iseloomustamiseks.

Tänu endisele tipp-poliitikule, tänasele ärimehele Meelis Atonenile, kes käib poes leiba ostmas kullakamakate eest ja oravate ametlikule liinile juba ammugi laias kaares sülitab, on see kuum väljend leidnud tee ka ajakirjanduse veergudele. Nimelt on poliitikud Atonenile tunnistanud, et Eesti soov majanduse päästemehhanismides osaleda on ajendatud hirmust, et „muidu lendab sitt kohe ventilaatorisse“.

Nojah, eks ta ole hirmus küll, kui kohe lendab. Et lendab, seda teavad kõik niikuinii, aga las ta siis lendab hiljem, arvavad nad. Sest Eesti kreedo on ometi: We are responsible for all the shit that happens.

5 comments:

  1. Ventilaator ei sobi, sest "fan" on pigem ventilaatori osa. "Tuular" oleks täpsem, aga see sõna on vähe tuntud ja kasutatud. Endise lendurina tõlgiksin seda krõbedat väljendit "sitt lendas propellerise."
    "Shit happens" on väljend millega proovitakse selgitada, et asjad juhtuvad iseenesest, keegi pole vastutav. See ongi Eesti valitsemisüsteemi jaoks õige kreedo.

    ReplyDelete
  2. "Lendas propellerisse" on tunduvalt lahedam.:) Seda ma tahtsingi oma jutuga öelda, et ventilaatori-värk on toores tõlge, aga paraku pole kõigil ingliskeelsetel idioomidel eesti keeles häid vasteid. Väljendil "shit happens" on aga lõbusaid tõlgendusi, vt nt siit: http://www.spunk.org/texts/humour/sp001523.html

    ReplyDelete
  3. Pärast kommentaari postitamist lugesin selle läbi ja leidsin, et kaks essi on puudu. Siin nad on: ss.

    ReplyDelete
  4. ""We are responsible for all the shit that happens.""
    Õudne koorem, parem juba minna pooma, siis vähemalt minu elus enam midagi sitta ei juhtu.

    ReplyDelete