Saturday, October 15, 2011

Sall kõditab, makske kinni

Kui on vaja tõendada, et Eesti majandusel läheb hästi, on Ansipi meelest kõik näited head. Vanasti meeldis talle ette tuua, et Eestil ei ole peaaegu üleüldse riigivõlga, aga viimasel ajal hoopis seda, et tema sai kunagi palka kaheksa krooni kuus. No kuidas saab meie keskmine palk väike olla, kui täna ei kujuta ometi keegi ette, et palk oleks pool eurosenti kuus?

Loogika on kõva, mis sest, et Karlssoni oma. Kui nüüd ajaloolane Jaak Valge meelde tuletab, et Eestil on Vabadussõja-aegsed võlad siiamaani maksmata – tänases vääringus teeks see kokku 1,4 miljardit eurot –, siis võiks Ansip öelda, et mingi õiglus peab maailmas ometi valitsema: kui närused britid ja jänkid tahaksid nüüd tagantjärele šokolaadi saada ainult selle eest, et meil oli korra vaja venelastega sõda pidada, siis ei tohi ühtki vahendit järele proovimata jätta, isegi mitte kahekordset kukli-muklirohtu.

Kukli-muklirohu peame loomulikult sisse võtma meie ise, ja kuni võlapalavik järele annab, võiksime brittide ja jänkidega kihla vedada selle peale, kas meil on veel järel mõni iiris, mida kreeklastele saata. Ja kui peaks tõesti olema ja kreeklased peaksid selle ouzuga oma põhjatusse kurku loputama, siis tuleks meil nõuda kompensatsiooni selle eest, et sall kõditab.

Ja kui mõni hakkab väitma, et terves maailmas pole ammugi enam alles ühtegi salli, mis meil kaelas oleks võinud olla, siis ütleme meie: aga kui oleks olnud, siis oleks me selle ometi kaela sidunud, ja see oleks kõditanud, ja me oleksime pidanud selle eest raha saama. Muidugi mitte viis ööri, saate isegi aru, vaid viis miljardit, viis kord viis tuhat miljardit (eurot, mitte ööri), sest see sall, mida ei ole, kõditab palju hullemini kui sall, mis on.

1 comment:

  1. Su viimase aja sõnavõtud lähevad üha arusaamatumaks ja sürrealistlikumaks. Ega sa ometi pole hakanud kartma asju õigete sõnadega nimetada? Hakkasin seda blogi lugema, sest siin analüüsiti ja öeldi välja, nüüd on ainult totrad eufemismid.
    Mahvalda, mis sul viga on?

    ReplyDelete