Thursday, August 4, 2011

ETV vaikis kaitseväelase surma maha

AK, mille krimiosas on isegi purjus inimesi lällamas näidatud, vaikis maha tänase päeva peauudise: Võrumaalt leiti 30-aastase kaitseväelase surnukeha. Postimees tõmbab enne juba enne asjaolude selgumist paralleeli Aare Viirmaaga, mis viitab, et neil on rohkem infot, kui kaitseväe pressijaoskond on andnud. Delfi korjas kõik enesetapule viitavad kommentaarid kiirelt ära.

Küll aga pidas ETV uudiseväärseks pressinõukogu taunivat otsust Ekspressi asjus, mida isegi online'ides veel ei ole. Et see niikuinii tuleb, sellest kirjutasin varem. Aga AK tegijad võiksid taibata, et sellised asjad huvitavad ikkagi väheseid.

7 comments:

  1. Anna andeks, aga mina küll ei saa aru, miks kaitseväelase surnukeha leidmine on peauudis. Niisamuti on Postimehe viide enne asjaolude selgumist pigem vastutustundetu. See on tüüpiline näide spekulatiivsest ajakirjandusest, kes igaks juhuks ôhutab mugavusmulli. Kirjutan seda kui reservohvitser, kes ei tea antud juhtumist midagi.

    Tundub ju nii magus kaitseväelaste surma müstifisteerida. Miks aga ei ole ajakirjanduses siis peauudiseid, kui ôpetaja on sooritanud enesetapu vôi ärimees vôi arst. Ühtede inimeste puhul ajame me süü tema ameti peale ja teiste puhul ütleme, et läks eluga pahuksisse?

    ReplyDelete
  2. Mis teeb ühest surmast uudise? Eriti sellise uudise, mida ERR peaks oma põhiuudistes kajastama? Eriti siis, kui ilmselegelt ei ole tegemist kriminaalse juhtumiga? Kas lahkunu eluvaldkond vai viis, kuis ta siit ilmast lahkus teeb sellest ERR uudise? Või tõsiasi, et tegemist võis olla enesetapuga? Kas maakonnalehe reporteri õnnetu lahkumine on ERR põhiuudis? Aga siis, kui ta oli eelnevalt töötanud PM-s?
    Postimehest rääkides. Väide, et tänapäeval teab meedia nö krimijuhtumitest rophkem, kui asjaosalised, on kas sulaselge naiivsus või rumalus.

    ReplyDelete
  3. Postimehe uudise ülesehitus hämmastas ausalt öeldes mindki. Ent küsimus ei ole mitte müstifitseerimises, vaid selguse saamises. Põhimõtteliselt on võimalusi kaks: enesetapp või mõrv. Avalik huvi on õigustatud mõlemal juhul.
    Uudis võidakse teha ka ärimehe või arsti enesetapust, tehaksegi. Kuhu pannakse, oleneb väljaandest. Ent kui AK kajastab roolijoodiku tabamist, maja- ja metsapõlenguid, jätab aga mainamata kaitseväelase huku, siis on midagi valesti.
    Pealegi, kui kaitseväelase surm Eestis ei ole uudis, siis võiks ju kergesti väita, et uudis pole ka missioonisõduri hukkumine Afganistanis. Seal on see ju märksa ootuspärasem ja loogilisem. Kas nii, Ilmar?

    ReplyDelete
  4. Mulle tundub, et Mahvalda vihkab Eesti kaitseväelasi. Mahvi, sul vist enda poega ei ole, kes kaitseväkke läheks? Pole? Sest, kui oleks, siis sa näeksid nendes poistes ja meestes ehk ka inimesi.

    ReplyDelete
  5. Anonüümsega ei viitsi vaielda. Ilmari käest aga tahaks veel küsida, kuidas näiteks politseiniku hukkumisega on. Seegi ei oleks uudis?

    ReplyDelete
  6. Kui kaitseväelane mõrvatakse siis oleks avalik huvi olemas, kui sooritab enesetapu teenistusega seoses siis ka oleks aga kui näiteks isiklikel põhjustel siis kindlasti pole. Kuni seda ei tea, peaks meedia eetiline olema ja mitte omastele fantaasiatega haiget tegema. ETV good.

    ReplyDelete
  7. Enesetapp, sooritatud teenistusrelvaga. Kaks korda Iraagis käinud, koolitas ajateenijaid. Viimati töötas luurekompaniis. Mitu korda autasustatud mees. Täiesti õigustatud avalik huvi, aga informatsiooni tuleb saada "Reporterist".

    ReplyDelete