Monday, May 9, 2011

President: kilet ei tohi süüa

Hiinas valmistatud plastikriisi jõudmine Eestisse ajas ärevusse Evelin Ilvese, kelle survel hoiatas president emadepäeva kõnes lapsevanemaid kilekotist valmistatud riisi eest.

Kuna riisi hind on viimastel aastatel kahekordistunud, leiutasid hiinlased plastikust valmistatud riisi, mis näeb välja ja lõhnab nagu riis, aga tehakse seda äratarvitatud kilekottidest. Tarbijakaitseametile teadaolevalt pakutakse plastikriisi juba paljudes Tallinna restoranides ning uus toode on leidmas teed suurtesse kaubakettidesse. Tarbijakaitse hinnangul ei saa inimesi kileriisi söömast keelata, kui see neile maitseb ja rahakotile sobib (vt Delfi).

President arvab siiski teisiti. „Liigne kogus suhkrut, soola ja rasvu ja kilet, kunstlikest säilitus- ja värvainetest rääkimata, laastab meie, eriti aga laste tervist samamoodi, nagu puurib kivisse augu pidevalt tilkuv vesi,“ sõnas Toomas Hendrik Ilves emadepäeva kõnes. „Õiget söömist õpitakse ikka kodus. Leidlikkust pole eesti emadel kunagi nappinud, kuid kilekott siiski inimese toiduks ei sobi.“

Maximas on parasjagu kileriisi sooduspakkumine. Poeketi pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul on vanem ostjaskond uuest soodsa hinnaga tootest vaimustuses ning paari päevaga on läbi müüdud košmaarne kogus. Presidendi hoiatust Erilaid tõsiseltvõetavaks ei pidanud. „Pidev hinnatõusust rääkimine on loonud positiivse fooni odavamate toodete tarbimisele ning meie poodide ülesanne ongi pakkuda inimese parimat kvaliteeti mõõduka hinnaga.“

1 comment:

  1. Suured prügikäitlejad ehitavad Tallinna kõrvale suuri prügitöötlemiskomplekse, presidendil tasuks peenemalt uurida, et ega seal midagi söödavat ei valmi. Tühja sest rahva tervisest, aga mõelge milline kasum- sitast saia teha! Et riik ikka tulumaksustaks õieti.

    ReplyDelete