Saturday, May 28, 2011

Öko tapab

Nii, Saksamaal on viis inimest ökokurkide söömise kätte ära surnud. Eestisse polevat tapjakurgid jõudnud, aga Hispaania tomateid ja maasikaid on täis kõik poed ja turud. Kui kurgid tapavad, siis võib ka maasikasöömine letaalselt lõppeda. Kust meie teame, millega need kärbatanud kurgi moodi maitsevad maasikad üle pritsitud on.

Tegelikult olen ma pikemat aega imestanud taimetoitlaste ja ökoinimeste optimismi tervisliku toitumise suhtes. Esiteks, eales ei või teada, kas see päritolumaa silt köögi- või puuvilja juures õige on. Mismoodi seda ikka kontrollida. Nõuad müüjalt paberit, no äkki näitabki, aga kust sa tead, et see pole fake? Tahad usu, ei taha, ära usu.

Teiseks, mida see päritolumaa teadmine annab? Salatile või lillkapsale peale vaadates niikuinii aru ei saa, millega ta ära mürgitatud on. Mida ilusam vili ja kaugemalt toodud, seda tõenäolisemalt mürgine. Mango läheb enne mädanema, kui valmis saab. Poeõuna, -tomati või -maasika maitse ütleb selgelt, et asi pole õige, aga kas seekord tapab või jätab elusse, on õnne asi.

Ega liha ja kalaga pole asi palju parem, kui inimene just omakasvatatud looma maha ei löö ja ära ei söö. Hea küll, nüüd nõutakse, et poelihale kirjutataks peale, kus loom on sündinud ja kus maha tapetud. Mina soovitaks panna ka looma nime ja pildi. Hea oleks, kui pandaks kõigepealt looma pilt „lapsena“, sest loomatited on teatavasti armsad. Siis võiks olla ka tapamajja vedamise ja veristamise pilt. Taimetoitlaste hulk suureneks oluliselt, sest emotsioonid on siin ilmas peamine asi, mis inimest juhib.

Aga oleks siis taimede söömisega asi ometi parem! Tegemist on vene ruletiga, mida saksaste näide selgelt tõendab. Nemad ju ometi pesevad käsi täitsa korralikult, ausõna, ma olen ise näinud. Seal juba keegi porilombist ei joo ja kätega ei söö. Pealegi, mina küll ei usu, et tapjapisik palja pesemisega maha tuleb. Nii et kuni ise oma sööki ei kasvata, ei maksa tervislikkusega kilgata. Eales ei tea, millal tapjakurk su kätte saab.

4 comments:

  1. mahvalda, mine korja metsast kevadisi kuusevõrseid (need helerohelised, mis kevaditi on), siis hangi seedripuuseemneid ja oliiviõli, tomateid ja kurki. Tee nii: rösti seemned, tükelda kuusevõrsed, tomatid ja kurk, lisa õli ja -söö! Ülinämma. Kuusega sa igatahes petta ei saa (kui just autotee äärest ei korja). Muide maitse on võrsetel mõnusalt hapukas. Tekib selline tore kuusemetsafiiling.

    ReplyDelete
  2. Kõlab väga maitsvalt! Aga ütle, kust ma saan kurke, mis ei tapa, ja tomateid, mis maitsevad nagu tomat?

    ReplyDelete
  3. "Hea küll, nüüd nõutakse, et poelihale kirjutataks peale, kus loom on sündinud ja kus maha tapetud. Mina soovitaks panna ka looma nime ja pildi."
    Loomahaiged nõuavad, et loom oleks surnuks kõditatud- st. et loom oleks naeru kätte surnud.

    ReplyDelete