Friday, March 26, 2010

Võtke ometi Lang mängu!

Ühtse Eesti Suurkogu on erakonnad kihevile ajanud, ja seda on tore näha. Ometi kõigutab miski seda täissöönud kampa! Täiesti on aga närvid kaotanud täielise Eesti Vabariigi meediaminister Rein Lang, kes NO99 teatri soojendusaktsioonil viimse eneseväärikuse minetas ja röökima pistis (Delfi). Mispeale etendus pooleli jäi.

Kamoon, Ojasoo ja Semper, võtke ometi Rein ma mängu! Reinul on igasugu näitemängu peale soont, ja kui asi on poliitiline, siis seda enam. Kui aga esineb vihjeid kolmandale Reichile ja Hitlerile, siis oleks Langi eiramine lausa lühinägelik. Mäletate, aasta oli 2007, kui Lang sai 50 ja pidas oma juubelit Tartus Püssirohukeldris, õhtu naelaks lavastus „Adolf“. Sünnipäevakülalistel paluti mäletatavasti ilmuda Müncheni 30. aastate õllekeldrite stiili järgivas riietuses.

Kui asi välja tuli, järgnes rahvusvaheline skandaal ja meediat kõigest hingest vihkav Lang pidi EPL-is aru andma, mis siis „tegelikult“ toimus. Viidatud lugu tasub üle lugeda. Seal on muide juttu ka sõnavabadusest ja ajalehtede juhtkirjade kooskõlastamisest – tolles kontekstis Moskvaga, sest Venemaa reaktsioon Langi „sõnavabaduspeole“ oli ettearvatav. Nüüd aga on elulisemaks muutunud hoopis ühed teised paralleelid: kus vesi seisab ja mõte tardub, võib ühe riigi ja ühe rahva mõte mõnel kergesti peale kippuda.

1 comment: