Monday, March 29, 2010

Laenaja on loll, aga pank on siga

Iga kord, kui loen kuskilt pangameeste juttu „õigustatud ootustest“ laenaja käest raha tagasi saada, tuleb mul silme ette Aivar Rehele ette kleebitud murelik-kaastundlik mask, mis tal ilmselt magadeski ära ei käi. Sellise maskiga on väga mugav inimesi ähvardada: kui meie nende väheste rumalate end lõhki laenanute kodusid ära ei võta, siis ei saa mitte ükski siin ilmas enam normaalsetel tingimustel laenu. Näete ise, kuidas me teie pärast muretseme!

Õigustatud ootused on muidugi ainult pangal, eks. Ega inimesel, kellele pank kodulaenu pähe määrides sooje tekke ja meepurke jagas, ei tohi mingeid ootusi olla. Ta ei või loota isegi mitte rahulejätmist, kui tal juba kodu on ära võetud. Ta peab võlad pärandama lastele, sest ühest elust võla lunastamiseks ei piisa.

Paraku on pangatooted tänapäeval nii keerulised, et nn tavainimene neist aru ei saa, aga ega pank ausalt ei selgita ka (vrd EPL). Eesti valitsus pole aga teinud midagi, et panku ka reaalselt kokku keedetud supi eest vastutama panna. Töös olev võlakaitseseadus võitleb küll suhteliselt abitul moel tagajärgedega, ent ei tegele põhjusega, milleks on pankade vastutustundetu tegutsemine buumi üleskütmisel.

No comments:

Post a Comment