Sunday, March 14, 2010

Kellel on mokad rasvased?

Et Rahvaliit laiali jookseb, selles pole õigupoolest midagi uudisväärtuslikku. Pärast Villu ja Estri ja teiste vähemate sullerite äraküpsetamise algust oli nende olukord poliitturul üks lõputu õudus, nii et õudne lõpp on igatahes parem. Nüüd on küsimus pigem selles, missugune erakond lõikab selle suure laeva – oma kümme tuhat liiget – karilejooksmisest kõige rohkem kasu.

Loogiline oleks, et sotsid. Nendega peaksid nooremad rasvaliitlased maailmavaate poolest kõige lähedasemad olema. Aga tuntumad tegelased, nagu Aivar Sõerd (pudistaja küll, aga tegelikult asjalik mees ja pealegi maailma parim rahandusminister) ja Tarmo Mänd (Arnold Rüütli presidentuuri aegne kantseleipealik, hall kardinal ja Rüütli solgutaja kampaania ajal) hüppasid hoopis Reformi, nii et punktivõitu pühitsevad oravad.

Tarmo Männi alati parempoolne olnud maailmavaate peale naerab muidugi iga koergi, aga Sõerd, mis seal salata, istub Reformi etemini kui sotside sekka. Erinevalt ajaloolasearuga rahandusminister olla tahtnud Padarist oskab ta näiteks arvutada ja kui oravad peaksid tal laskma uuesti rahandusministriks saada, poleks see üldsegi paha. Ligi ongi hirmsal kombel ära trööbatud ja vajaks nädalalõppu spaas, kui mitte pikemat puhkust soojal maal.

Peamine, mida teistel erakondadel Rasvaliidult üle võtta, on nn haljasmass. Kohalikud tegijad valdades ja maakondades, keda olekski nüüd kasulik kiirelt üles osta, muidu jõuavad teised ette. Kohalikel valimistel on selle massiga kõvasti peale hakata, riigikogu omadel mitte eriti. Neid, kes erakonnas juhtpositsioonidele jõudnud, pole aga midagi teha. Karel Rüütli näeb küll välja nagu Villu, vana rebase suust kukkunu, aga nutti tal pole ja karismat kah mitte. Europarlamenti saada lootnud Anto Liivatist pole üldse midagi rääkida. Noored rasvaliitlased võiksid mõne aja püüne pealt eemale hoida, et nad kõigil meelest ära läheksid, ja siis kammpäkki üritada.

Jaak Alliku võimesse uut erakonda luua ma eriti ei usu. Vana punase, aga siiski intelligendina sobib ta küll kardinataguseks niiditõmbajaks, aga mitte puki otsa ideed kuulutama. Aga kõigepealt laskem rottidel uppuvalt laevalt pageda, ja siis vaatame, mis riismetega peale hakata.

No comments:

Post a Comment