Monday, July 12, 2010

Matriarhaat tuleb tagasi

Harva tuleb ajakirjaniku suust lihtsat ja õiget juttu. Viimati võitis mu südame Kalle Muuli, kes lõikas õiguskantsleri ja kesikute mõttetu sõnasõja läbi inimliku ja loogilise avaldusega: makske sünnitoetust lapse emale tema elukoha järgi (Raadio 2).

Selge see, et Tallinnal on näpud põhjas ja ta otsib kõiki võimalusi sünnitoetuse ja kõigi muude toetuste pealt kokku hoida – päris ära kaotada neid ei saa, kisa läheks liiga suureks, ja kes neid siis veel valiks, aga võimalikult raskeks võib raha kättesaamise ikka teha. Ent tõesti on igati loomulik on anda lapse sünnitoetus ema kätte. Kui keegi siin ilmas inimeselapsele elu alguses üldse kindlustunnet pakub, siis on see ema. Isa võib olla läinud juba pärast eostamist. Või panna lõikama siis, kui titenutt ööune rikub.

Üleüldse, emadele tasub panust teha. Lastega naiste peale võib loota, sest elu andja ja säilitajana on neil mõistus ja instinktid tervemad kui meestel, kes võivad ju arvutada osata, aga iseendast midagi aru ei saa. Kui asi jõuaks sinnamaale, et peres mehe palkki naise kontole laekuks, saaks nii mõnigi osa siin ilmas iseenesest korda.

4 comments:

  1. mh? millest sa nüüd aru ei saa?

    linnavalitsuse eesmärk on panna inimesed end tallinna sisse kirjutama. et siis nende pearaha endale saama. seega on samm - MÕLEMAD vanemad peavad olema linlased - paduloogiline.

    muuli saab sellest ka aru. aga ajakirjanikuna peab ta omama mingid muud arvamust. aga inimlikkus jne pole üldse asjasse seotud, mitte mingit pidi. puhas finants ja maksupoliitika. "kui me maksame inimesele 5k toetust kätte, siis kui suur osa neist muudab oma regatud elukohta ja kui palju me nende maksudelt tagasi saame - kas rohken või vähem?"

    ReplyDelete
  2. See, et mõlemad vanemad peavad sünnitoetuse saamiseks Tallinna sisse kirjutatud olema, on loogiline ainult linna seisukohalt. Linn otsib lihtsalt võimalusi raha mitte maksta või maksta vähem - miks nt makstakse penskaritele nende papp - avalduse alusel, muide, ilma selleta ei saa midagi - sünnikuul, mitte aasta algul? Sest raha lihtsalt pole. Koolialguse raha kättesaamine venib, sest pole, mida maksta. Mis Muuli inimlikkusse puutub, siis küllap Sina tead paremini.:)

    ReplyDelete
  3. Aga kui yhest vanemast midagi teada ei ole, mis siis saab?

    ReplyDelete
  4. No kui Muuli järgi, siis emale ikka. Isa ei saaks, ja õige ka. Ema on suht kindlalt teada alati ju.

    ReplyDelete